Vinaften
Foredrag
Tuens vinsorter
Johans vintips
Om Tuen
Medieomtaler
Kontakt


Vingården på Setnestuen

Gården består av tre hus der Aaland-huset er hovedsetet. Aaland-huset ble bygd i 1888, og huset er restaurert til bolig for Johan Setnes og hans familie. De to andre husene er bygd i 1910 og 1924. Alle husene har kjellere som er passende for produksjon og lagring av vin; Luftfuktigheten er høy, og temperaturen holder seg stabil gjennom hele året på grunn av de tykke veggene. Alle kjellerne er tilpasset vinproduksjon av vinbonden selv; Johan Setnes.

De tre husene på vingården. Aaland-huset til venstre.

Johan, som jobber som norsklektor til vanlig, tappet sin første hjemmelagede vin på flaske i 1980. Dette året produserte han 30 liter vin.

Johan har tatt tiden til bruk siden den spede begynnelse i 1980, og eksperimentert seg fram med råstoff som er å finne i Romsdalsk natur som ingredienser i vinen. I 1998 fikk Verdens Gang nyss i hva som foregikk oppe på Setnestuen, og de gjorde en stor reportasje om Johan og hans vinhobby. Den kjente vinsmakeren Stig Lundberg bedømte Johans Rognebærvin fra 1990 til terningkast seks. Dette ble vinhusets "gjennombrudd", og ikke lenge etter begynte Johan å motta telefoner fra vininteresserte som ville lære mer om Johans metoder. Johan begynte dermed å arrangere vinkurs i sine kjellere.


Johans bok; "Vin med smak av natur"

Ikke lang tid etter tok Cappelen Forlag kontakt med Johan. De ønsket at Johan skulle skrive en bok om sin hobby som nå begynte å bli en biinntekt. Johan aksepterte tilbudet, og resultatet ble boka "Vin med smak av natur" som ble gitt ut i 2000 på Cappelen Forlag. Denne ble en suksess, og hele opplaget på 4 000 bøker er nå utsolgt. Så tok Cappelen Forlag igjen kontakt med Johan, og i 2020 kom boka "Vin med smaker fra naturen".

I dag består vingården av 14 kjellere. Vinproduksjonen på Tuen er fullstendig økologisk, og alle råvarene kommer fra Romsdalsk natur. Mange av råvarene er høstet under kjente attraksjoner som Trollstigen, Trollveggen, Romsdalshorn og Vengetind.

I 2008 mottok Vingården Tuen reiselivsprisen.

Vingården Tuen har salg av vin fra egen gårdsbutikk.

Besøkende: 11494